Mijas Pueblo set oppefra

Covid-19 i Mijas, Málaga, Andalusien og Spanien: Uddybning

Spanien har været og er hårdt ramt af corona-pandemien, mange har fået COVID-19. Men Spanien er et stort land med store forskelle, også hvad angår coronaen. Hvordan er situationen i Mijas? Det er svært at få konkrete oplysninger om, men det forsøger vi her.

 

Fortolkning og uddybning af COVID-19-situationen i Spanien

Spanien har været igennem tre bølger af COVID-19-udbrud og har i en periode fra marts til juni 2021 balanceret på kanten af en mulig fjerde bølge. Det fjerde bølge ser nu siden slutningen af juni 2021 ud til at være en realitet.

Den første bølge løb fra marts til maj 2020, hvorefter udbruddene fladede ud på et lavt niveau i juni og det meste af juli. Den anden bølge startede i slutningen af juli 2020, hvor antallet af covid-19-tilfælde steg gradvist frem til midten af november, hvor anden bølge toppede. Smittetilfældene faldt derefter en god måneds tid og nåede et lavpunkt i midten af december. Hen over jul/nytår lå smittetilfældene på et nogenlunde jævnt niveau, men efter nytår er de steget kraftigt, og Spanien gik ind i den tredje bølge. Den toppede indtil videre 25.-26. januar 2021, på et niveau højere end nogensinde før. Fra marts til juni 2021 stagnerede smittetallene på et lavere niveau, stort set svarende til lavpunktet i december mellem anden og tredje bølge, men er siden slutningen af juni igen begyndt at stige. En fjerde bølge ser ud til at være gået i gang.

I den første bølge i Spanien var antallet af coronarelaterede hospitalsindlagte og dødsfald højt, mens det var betydeligt lavere i den anden bølge. I den tredje bølge var antallet af hospitalsindlagte og dødsfald højere end under den anden bølge, dog knap så høje som under den første bølge. Siden april 2021 har antallet af hospitalsindlagte og dødsfald ligget på et lavt niveau, selvom smittetallene er steget.

I en lang periode var den sydlige region Andalusien ikke så hårdt ramt af COVID-19 sammenlignet med især de nordlige regioner i Spanien og lå hele tiden klart under gennemsnittet for Spanien som helhed. Dog har 7-dages incidenstallet fra og med uge 34, dvs. fra 17. august 2020, også for Andalusien konstant ligget over 30, i lang tid den magiske grænse for den danske rejsevejlednings oprykning fra gul til orange. I den senere del af anden bølge og nu også under den tredje bølge er Andalusien rykket op på listen over de hårdest ramte regioner, i en kort periode helt i top, fordi smittetallene ikke er faldet lige så hurtigt i Andalusien som i resten af Spanien. Siden slutningen af juni eksploderer smittetallene mange steder i Spanien, men knap så meget i Andalusien. Smitten bølger også rundt i Spanien.

Det samme kan siges om smittespredningen internt i Andalusien. I starten af anden bølge var det især Almeria ude mod øst samt Málaga, der bidrog til COVID-19-smittetallene. Senere rykkede det til de større byer, dvs. Sevilla, Cordoba og Granada. I den tredje bølge blev Málaga-provinsen igen hårdt ramt.

Internt i Málaga-provinsen var det i en længere periode især den vestlige ende af Solkysten, omkring Marbella, der bidrog til "festen". Det har også ændret sig i forløbet. Det bølger frem og tilbage.

Mijas kommune var i en lang periode ikke hårdt ramt af COVID-19. Men det har siden november ændret sig, både hvad angår antallet af smittetilfælde og antallet af dødsfald. Mijas kommune adskiller sig nu ikke meget fra de andre kommuner på Solkysten. Også her bølger det.

Mijas Pueblo, som befolkningsmæssigt er en meget lille del af Mijas Kommune, og som også ligger lidt geografisk adskilt oppe på bjergsiden, er et trygt sted at være, er det vores indtryk efter at have opholdt os dér hele juli 2020, i oktober-november samt igen i april til juni 2021. Alle de gamle mennesker tusser rundt, som de plejer, og der er heller ingen diskoteker eller andet decideret natteliv i Mijas Pueblo. Men ingen specifikke COVID-19-tal for Mijas Pueblo.

 

Senest opdateret 2021-07-06