Mijas Pueblo set oppefra

Covid-19 i Mijas, Málaga, Andalusien og Spanien: Restriktioner

Spanien har været og er hårdt ramt af corona-pandemien, mange har fået COVID-19. Men Spanien er et stort land med store forskelle, også hvad angår coronaen. Hvordan er situationen i Mijas? Det er svært at få konkrete oplysninger om, men det forsøger vi her.

 

Seneste nyt om restriktioner

Den spanske regering har oplyst, at den forventer at ophæve kravet om at bære mundbind indendøre offentlige steder fra 20. april 2022. Der forventes dog stadig at være enkelte undtagelser, bl.a. i offentlig transport.

Fra tirsdag 15. februar 2022 er kravet i Andalusien om at vise coronapas indenfor i barer, restauranter og hoteller samt ved besøg i sundheds- og plejeinstitutioner blevet ophævet. Coronapas har været et krav siden begyndelsen af november 2021 for hospitaler o.l. samt fra 20. december 2021 for spisesteder og hoteller.

Fra torsdag 10. februar 2022 er der ikke længere krav om at bære mundbind udendøre. Det har det ellers været siden juleaften, fredag 24. december 2021, som et statsligt, landsdækkende krav.

Coronapas kaldes covid-pas i Spanien.

 

Aktuelle restriktioner i Andalusien og Mijas

Der er stadig krav om at bære mundbind indendøre i butikker og forretningscentre. Ellers er vi tilbage ved en normaltilstand.

Den 9. maj 2021 udløb den undtagelses- eller nødretstilstand, der har været gældende i hele Spanien siden slutningen af oktober. Det betød, at det natlige udgangsforbud blev ophævet, og det igen blev tilladt at rejse mellem regionerne i Spanien, herunder altså også ind og ud af Andalusien.

I september 2021 bortfaldt restriktioner for åbningstider og kapacitetsudnyttelse på Solkysten.

Der gælder i Spanien ca. de samme regler/anbefalinger som i Danmark, hvad angår at holde afstand, spritte af osv.

 

Krav om mundbind udenfor er kommet og gået

Fra midten af juli 2020 til lørdag 26. juni 2021 var der krav om at bære mundbind udendøre, lige så snart man forlod sin egen matrikel. Altså både udenfor, i butikker, og når man gik ind i barer og restauranter. Det er blevet overholdt stort set af alle, om end der har været lidt forskellige fortolkninger af, hvor meget af ansigtet der skulle dækkes.

Fra lørdag den 26. juni til juleaften, fredag 24. december 2021, var der ikke krav om at bære mundbind udendøre. Mange, især lokale, fortsatte dog med at bære mundbind udendøre, og nogle så skævt til turister, der ikke bar mundbind.

Mundbindskravet udendørs blev genindført fra fredag den 24. december 2021 og gjaldt frem til og med onsdag 9. februar 2022. Der var undtagelser i bjerge, på stranden og lignende steder, hvor der kunne opretholdes et sikkert afstandskrav på 1½ m til fremmede, samt i sport.

Fra torsdag 10. februar 2022 er der igen ikke krav om at bære mundbind udendøre.

 

Rejse fra Danmark til Spanien

Spanien tillader indrejse til landet fra Danmark.

Fra 7. april 2022 er kravet om SpTH (se efterfølgende) bortfaldet for rejsende fra EU-lande. Der er nu kun krav om at kunne fremvise et gyldigt coronapas. Kravet gælder for alle over 12 år. Det er endnu uklart, om den danske coronapas-app accepteres, så det anbefales indtil videre at medbringe en udskrift af sit coronapas fra sundhed.dk.

Alle rejsende fra ikke-EU-lande skal før indrejsen udfylde et særligt skema, Spain Travel Health, forkortet SpTH. Skemaet kan udfyldes fra denne hjemmeside www.spth.gob.es eller i en SpTH-app på din mobiltelefon. Aktuelt gælder SpTH-kravet kun fly- og skibsrejsende, ikke for bilrejsende over landjorden.

I forbindelse med udfyldelsen af SpTH skal man uploade et gyldigt coronapas, altså en udskrift fra sundhed.dk. Er du ikke-vaccineret, skal det være en PCR-test (maks. 72 timer), en antigentest (maks. 48 timer) eller bevis på tidligere smitte (mindst 11 dage efter og højst 180 dage efter første positive PCR-test).

SpTH-kravet gælder også børn uanset alder - forældrene skal udfylde på vegne af børnene. Krav om test m.m. gælder kun for børn på 12 år og opefter.

 

Rejse fra Spanien til Danmark

Det er tilladt at rejse fra Spanien til Danmark.

Hvis du er færdigvaccineret eller tidligere smittet og kan dokumentere dette eksempelvis med et coronapas, kan du rejse ind i Danmark uden at skulle testes eller gå i isolation.

Oplysninger oprettet 2020-10-26
Flyttet til egen side 2021-04-22
Senest opdateret 2022-04-07