Mijas Pueblo set oppefra

Covid-19 i Mijas, Málaga, Andalusien og Spanien

Spanien har været og er hårdt ramt af corona-pandemien, mange har fået COVID-19. Men Spanien er et stort land med store forskelle, også hvad angår coronaen. Hvordan er situationen i Mijas? Det er svært at få konkrete oplysninger om, men det forsøger vi her.

 

De seneste COVID-19-tal for Spanien

Smitte- og dødstal for Spanien, herunder for regionen Andalusion, provinsen Málaga og kommunen Mijas - klik på tabellen for at se alle tal:

Tabel med COVID-19-smittetal for Spanien

På grund af tekniske problemer i rapporteringen af smittetal fra regionsregeringen i Andalusien mangler der tal for 13. og 21. oktober for Mijas og Málaga samt på grund af helligdag i Spanien også for 2. november (markeret med gult). Desuden for Andalusien og Spanien 8. december, også p.gr.a. helligdag.

Der er ikke offentliggjort smittetal fra Spanien for juledagene 25.-27. december og heller ikke nytårsdag 1. januar samt Hellig Trekongersdag 6. januar, der er helligdage i Spanien.

 

Smittetallene vist som grafer

Smittetallene (incidens) for områderne i tabellen ovenfor (Danmark tilføjet med rødt som reference siden midten af september):

Graf med COVID-19-smittetal for Spanien

Trendkurverne er fjernet fra 13. januar, da coronasmitten udvikler sig i bølger.

 

Grafer for antal smittede, antal hospitalsindlagte og antal dødsfald i regionen Andalusien:

Graf med COVID-19-smittetal for Andalusien

 

Kort perspektivering af de seneste COVID-19-tal i Spanien

2021-01-20: Følgende regioner i Spanien har i dag de højeste smittetal - og det laveste - samt Andalusiens, Madrids og Cataloniens placeringer:

 1. Extremadura (726 - faldende)
 2. Castilla y León (666 - stigende)
 3. La Rioja (628 - stigende)
 4. -6. ...
 5. Madrid (459 - stigende)
 6. ...
 7. Andalusien (377 - faldende)
 8. -11. ...
 9. Catalonien (herunder Barcelona) (296 - faldende)
 10. -16. ...
 11. Kanariske Øer (93 - faldende)

I kommunerne på Solkysten, fra øst mod vest, er incidenstallene i dag følgende, med 7-dages incidensen (der bruges som internationalt sammenligningsgrundlag) nævnt først efterfulgt af 14-dages incidensen (der har betydning for restriktionerne, jf. næste afsnit):

Kommune 7-dags Ændring 14-dags Ændring
Málaga by 376 faldende 683 stigende
Torremolinos 306 faldende 498 stigende
Benalmádena 296 faldende 527 stigende
Fuengirola 344 stigende 603 stigende
Mijas 357 stigende 648 stigende
Marbella 455 faldende 769 stigende
Estepona 347 faldende 641 stigende

For Frigiliana, som Mijas Pueblo kan sammenholdes med, er antallet af smittetilfælde i de sidste 7 dage på 4. Det har som oftest været 0 (nul), dog med diverse småudbrud og et enkelt udbrud med op til 8 nye smittetilfælde inden for 7 dage.

 

Restriktioner

Efter lempelser under jul/nytår blev coronarestriktionerne i Andalusien strammet fra mandag 11. januar og yderligere fra søndag 17. januar 2021, så herfra er følgende gældende:

 • Barer, restauranter og forretninger lukker kl. 18
 • Forsamlingsbegrænsning på højest 4 personer
 • Al rejse mellem provinserne i Andalusien er forbudt uden en gyldig grund
 • Der er udgangsforbud fra kl. 22 om aftenen til næste morgen kl. 6
 • Rejse ind og ud af kommuner med en 14-dages incidens* på over 500 er forbudt. Fra 18. januar omfatter det alle kommuner på Solkysten, bortset fra Torremolinos
 • I kommuner med en 14-dages incidens* på over 1.000 skal alle barer, restauranter og ikke-vigtige forretninger holdes helt lukket (det gælder pr. 15. januar 91 kommuner, dog ingen af Solkystens)

*Bemærk, at det er 7-dages incidensen jeg rapporterer i tabel og grafer, mens Andalusien for to af restriktionerne har valgt at benytte 14-dages incidensen, dvs. antallet af smittetilfælde de seneste 14 dage pr. 100.000 indbyggere.

Regionsregeringerne har ikke beføjelse til at indføre totalt udgangsforbud, som der var i foråret, men flere regioner, herunder Andalusien, presser regeringen i Madrid for at få lov til det. I mellemtiden opfordrer den andalusiske regionsregering alle til at blive hjemme frivilligt og ikke omdanne deres hjem til "mini-restauranter" for familie og venner.

Fra 23. november er rejsende fra "højrisiko lande", hvilket vil sige de fleste lande, inkl. Danmark, blevet tvunget til at fremvise en negativ covid-19-test for at komme ind i Spanien. Testen må højst være 72 timer gammel og skal fremgå på papir eller elektronisk på spansk eller engelsk.

Siden slutningen af oktober har der i Spanien været nødretstilstand, som også giver de regionale regeringer mulighed for at indføre yderligere restriktioner afhængigt af lokale forhold.

Der gælder i Spanien ca. de samme regler som i Danmark, hvad angår at holde afstand, spritte af osv.

Siden midten af juli har mundbind været krævet i Andalusien, lige så snart man forlader sin egen matrikel. Altså både udenfor, i butikker, og når man går ind i barer og restauranter. Det overholdes stort set af alle, om end der kan være lidt forskellige fortolkninger af, hvor meget af ansigtet der dækkes.

I slutningen af oktober er mundbindskravet blevet skærpet i Andalusien. Nu kan man kun slippe for mundbind, når man rent faktisk spiser og drikker. Sidder man bare og snakker på en bar, skal man have mundbind på. Det fortolkes dog meget liberalt af stort set alle. Altså indtil videre stort set ingen ændring i forhold til tidligere. Der er også indført krav om mundbind for løbere og cyklister i befolkede områder.

Afsnit tilføjet 2020-10-26
Senest opdateret 2021-01-18

 

Ugerapporter

Uge 2: Smittetallene er bare røget i vejret hele ugen, i alle områder. En tredje bølge af coronapandemien er klart i gang i Spanien, med smittetal, der allerede nu er højere, end de var på det højeste punkt i anden bølge. Restriktionerne er strammet to gange på samme uge. Det ser ikke godt ud.

Stigningerne i smittetallene tilskrives en udbredelse af den britiske variant af coronavirussen og de mange sammenkomsten over jul/nytår, der i Spanien går helt hen til Hellig Trekongersdag 6. januar.

Uge 1: Stigning i smittetallene i alle områder alle dage. Det kunne se ud, som om Spanien er på vej ind i en tredje bølge af coronapandemien, efter jul og nytår. Med mindre de påbegyndte vaccinationer og de igen strammede restriktioner kan hæmme eller bremse væksten i smitten.


Uge 53: På mange måder en bemærkelsesværdig uge. Ugen, hvor 2020 blev til 2021. Ugen, hvor vi begyndte at kunne se lyset for enden af tunnelen med den første vaccines ankomst og de første vaccinationer i EU, herunder Spanien og Danmark.

Men også ugen, hvor antallet af coronarelaterede dødsfald i Spanien passerede de 50.000, svarende til et relativt dødstal på nu 1.074 (antallet af coronadøde pr. 1 mio. indbyggere). Det er et højt tal, mere end 4 gange så højt som det danske på 223. I Andalusien passerede de coronadøde 5.000 i denne uge. Det er ensbetydende med et noget lavere relativt dødstal (604), og det er endnu lavere i Málaga (470) og Mijas (169).

Det var også ugen, hvor smittetallene i alle de rapporterede områder var højere i slutningen af ugen end i begyndelsen. Og det før vi sandsynligvis kan se effekten af diverse jule- og nytårsfestligheder. Selvom smittetallene i Spanien aktuelt er langt lavere end i Danmark, er coronapandemien bestemt ikke et overstået kapitel i Spanien, endnu.

Uge 52: Ugen op til jul er karakteriseret ved en jævn stigning i smittetallene i Mijas og en noget mindre for Spanien som helhed, samtidig med fald i Málaga og Andalusien. Bortset fra Mijas er stigningerne fra uge 51 ikke fortsat, men snarere erstattet af en stagnation i smittetallene.

Uge 51: Små, men konstante stigninger i smittetallene for alle områder i alle ugens dage, bortset fra fredag, hvor der er små fald i Málaga og Andalusien. De faldende tendenser er med andre ord stoppet. Er det julen eller starten på en tredje bølge af coronaepidemien i Spanien?

Uge 50: Den faldende tendens i alle rapporterede smittetal fra Spanien er fortsat i denne uge, dog med en stagnation og lille stigning i Mijas og i Spanien som helhed på ugens sidste dag. Spanien kunne se ud til at være på vej ud af den anden bølge af coronaepidemien.

Det er dog en smule bekymrende, at det åbenbart er svært at komme helt i bund med smittetallene. Det illustreres af Mijas. Af De Kanariske Øer, der i en lang periode har været regionen med det laveste smittetal, men efter en stagnation omkring et incidenstal på 40 nu har været stigende i flere dage. Og ikke mindst af De Baleariske Øer med Mallorca, der også har ligget lavt, men nu er røget helt op som regionen med det næsthøjeste smittetal i Spanien. Det kan give bekymring for, hvordan smittetallene vil udvikle sig hen over julen.

Uge 49: Alle områder har nu i 3-4 uger vist en faldende tendens, hvad angår smittetallene. De toppede omkring uge 46 og har været faldende siden. Det ser ud som om anden bølge af coronaepidemien i Spanien nu er ved at klinge af. Dog skal det med, at regioner med lave smittetal på det seneste er steget en smule. Det gælder f.eks. både de Kanariske Øer, Madrid og Catalonien. Smitten har med andre ord svært ved helt at dø ud.

Der er fortsat ingen regioner med så lave smittetal, at de vil kunne komme af det danske Udenrigsministeriums "fraråde-liste". Lige det er faktisk længere væk end ugen før.

Uge 48: Alle de her rapporterede smittetal i Spanien har vist en stærkt nedadgående tendens de sidste 2 uger. De ligger nu alle fire under smittetallet for Danmark. Hvis tendensen fortsætter, er anden bølge af coronaepidemien i Spanien nu måske ved at være ovre?

Men ingen regioner i Spanien ligger endnu under det danske Udenrigsministeriums grænse for ikke at fraråde rejser til stedet. De Kanariske Øer, den spanske region med det laveste smittetal i længere tid, er stagneret omkring de 39, et pænt stykke fra grænsen på 20 for et komme af den danske "fraråde-liste".

Uge 47: Smittetallene har udvist en faldende tendens i hele ugen for alle områder og stort set hele Spanien. Men der er stadig ingen regioner, der når ned under den grænse, som det danske Udenrigsministerium har sat for ikke længere at fraråde rejser til området. Så regionsopdelte rejsevejledninger vil fortsat ikke hjælpe, hvad angår rejser til Spanien.

Vi er nu langt henne i anden bølge af corona-pandemien, så en sammenligning med første bølge giver mening. Hvis 27. juli 2020 bruges som skæringspunktet (selvom første bølge reelt sluttede omkring 1. juni), var der i Spanien 278.782 covid19-smittede i første bølge og indtil videre hele 1.277.948 i anden bølge. Dvs. kun 17,9 pct. smittede i første bølge og 82,1 pct. i anden. Ser vi på antallet af døde, var det 28.434 i første bølge og indtil videre 14.185 i anden. I procent er det 66,7 pct. i første bølge og 33,3 pct. i anden. Altså næsten det omvendte billede. Eller udtrykt på anden måde: I første bølge døde 10,2 pct. af alle smittede, i anden bølge kun 1,1 pct.

Andalusien er relativt set hårdere ramt i anden bølge end Spanien som helhed. Antallet af smittede i første bølge var kun 14.607 og i anden bølge 197.832, hhv. 6,9 pct. og 93,1 pct. For antal døde er tallene 1.436 i første bølge og 2.091 i anden, hhv. 40,7 pct. og 59,3 pct. Det relative dødstal er stort set det samme som for Spanien: 9,8 pct. i første bølge og 1,1 pct. i anden.

Uge 46: Det blev ugen, hvor antallet af coronarelaterede dødsfald i Spanien passerede 40.000 og i Andalusien 3.000. Relativt set er dødstallet i Andalusien under det halve af det for Spanien som helhed. Det blev også ugen, hvor antallet af Covid-19-smittede i Spanien næsten nåede 1½ mio. mennesker, 1.458.591 for at være helt præcis.

Smittetallene (incidens) har stabiliseret sig på nye højere niveauer. 220-260 for Spaniens og Andalusiens vedkommende, 140-160 i Málaga og Mijas. Trenden er stigende for alle 4 områder, om end ugen dog generelt sluttede med faldende tal.

Uge 45: De store stigninger i smittetallene i ugens første dage i især Andalusien, men i lidt mindre grad også i Málaga og Spanien, blev afløst af fald i de 3 sidste dage i ugen. I Mijas har der været mindre stigninger frem til torsdag, hvorefter niveauet fredag faldt ned til det for fredagen i uge 44.

Uge 44: Ugen har været præget af store stigninger i smittetallene i alle 4 rapporterede områder, med enkelte fald undervejs. Bortset fra Mijas har vi nået de højeste smittetal. For Mijas og Málaga er det dog stadig værd at bemærke, at smittetallene er på niveau med eller under smittetallene i hovedstandsområdet i Danmark.

Trendkurverne har en begyndende eksponentiel karakter for både Spanien og Andalusien, stadig en svagt faldende tendens i Mijas, mens faldet er forsvundet for Málagas vedkommende.

Uge 43: Ugen har fremvist nogle voldsomme stigninger, eksponentielt-lignende for Spanien og Andalusien, og nye max-tal for disse to områder samt også for Málaga. I Mijas er stigninger fra midten af uge 42 i uge 43 blevet afløst af fald i smittetallet, altså en modsat tendens i forhold til de 3 andre områder.

Trendkurverne er fortsat nedadgående for Mijas og Málaga, mens den for Andalusien bekymrende er vendt til en U-form, altså en stigende stigning. For Spanien er trenden ikke længere faldende, men udviser dog fortsat en omvendt U-form, altså faldende stigning.

Antallet af coronarelaterede dødsfald i Spanien er nu tæt på 35.000 og ligger på 2.270 i Andalusien. Det sidste er relativt set fortsat kun en tredjedel af det for Spanien som helhed. Det relative dødsfaldsniveau er ca. det samme i Málaga som i Andalusien, men næsten kun en fjerdel i Mijas i forhold til Málaga og en tiendedel i forhold til Spanien som helhed.

Det overordnede billede for Spanien er præget af store stigninger i smittetallene, de største i de 3 nordlige regioner, Navarra, Aragonien og Rioja. Og stadig ingen regioner i Spanien med smittetal under 30.

Uge 42: Ugen startede med tekniske problemer i rapporteringen af smittetal fra regionsregeringen i Andalusien, hvilket betyder, at der mangler tal for 13. oktober.

Der har været stigende tendenser i smittetallene fra Spanien og Andalusien, mens tallene for Málaga og Mijas er fladet ud på et tydeligt lavere niveau end de foregående uger, således at trenden fortsat er for nedadgående.

Der er stadig ingen regioner i Spanien med smittetal under 30. De Canariske Øer er på vej ned mod de 30, mens der er store smittestigninger i de 3 nordlige regioner, Navarra, Rioja og Aragonien, som aktuelt er de mest smitteramte regioner i Spanien.

Antallet af coronarelaterede dødsfald i Spanien har nu passeret 33.000 og 2.000 i Andalusien, det sidste tal udtryk for et relativt niveau på næsten kun en tredjedel af det for Spanien som helhed. Det relative dødsfaldsniveau er ca. det samme i Málaga som i Andalusien, men meget lavere i Mijas.

Uge 41: Ugen startede med dramatiske fald i alle smittetallene, men så efterfulgt af stigninger resten af ugen. Et mønster, der muligvis dækker over manglende/udskudte registreringer i weekenden. For regionen Andalusien er trenden stadig stigende, som den har været siden den anden bølges start, men stigningen er fladet ud. For alle de øvrige 3 områder er trenden nu faldende, til trods for de sidste dages stigninger. Både for Mijas, Málaga og Spanien vendte trenden i uge 39, hvor den havde sit toppunkt i alle 3 områder.

Som det fremgår, er der stadig ingen regioner i Spanien med smittetal under 30. Det er Madrid og to regioner mod nord, Navarra og Aragonien, der har de højeste smittetal.

Antallet af coronarelaterede dødsfald i Spanien er nu tæt på 33.000 og tæt på 2.000 i Andalusien, det sidste tal udtryk for et relativt niveau på under det halve af det for Spanien som helhed. Det relative dødsfaldsniveau er ca. det samme i Málaga som i Andalusien, men meget lavere i Mijas.

Uge 40: Smittekurven ser ud til at knække i og omkring Mijas. Det ses i de viste tal for Mijas Kommune og for provinsen Málaga. Det ses også i smittetallene for de omkringliggende kommuner: Fuengirola (39), Benalmádena (52), Marbella (62) og Málaga by (46). Smittekurverne for Andalusien og for Spanien som helhed flader ud omkring hhv. 75 og 125.

Der er fortsat ingen regioner i Spanien med smittetal under 30. Det er ikke længere Madrid, der er regionen med det højeste smittetal. Det er nu (igen) den nordlige region Navarra, mens også den noget større naboregion mod øst, Aragonien, har et højt smittetal.

Uge 39: Der har været en svagt faldende tendens i smittetallene for Spanien som helhed, men en stigende tendens i Andalusien, om end fortsat på et lavere niveau. Antallet af coronarelaterede dødsfald i Spanien passerede 30.000, heraf 9.000 i Madrid og 5.800 i Catalonien (med Barcelona). Alle regioner i Spanien, inkl. Andalusien med Solkysten, de Baleariske Øer med bl.a. Mallorca samt de Canariske Øer har smittetal over de 30. Så der er stadig ikke noget vundet for de danske rejsebureauer ved at få regionsvise rejsevejledninger for Spanien. Desværre.

Uge 38: Antallet af coronarelaterede dødsfald i Spanien passerede 30.000, heraf 9.000 i Madrid og 5.800 i Catalonien (med Barcelona). Alle regioner i Spanien, inkl. Andalusien med Solkysten, de Baleariske Øer med bl.a. Mallorca samt de Canariske Øer har smittetal over de 30. Så der er stadig ikke noget vundet for de danske rejsebureauer ved at få regionsvise rejsevejledninger for Spanien. Desværre.

Uge 37: Alle regioner i Spanien, inkl. Andalusien med Solkysten, de Baleariske Øer med bl.a. Mallorca samt de Canariske Øer har smittetal over de 30. Så der er stadig ikke noget vundet for de danske rejsebureauer ved at få regionsvise rejsevejledninger for Spanien. Desværre.

 

Fortolkning og uddybning af COVID-19-situationen i Spanien

Spanien er aktuelt inde i en anden bølge af COVID-19-udbrud. Den første bølge løb fra marts til maj 2020, hvorefter udbruddene fladede ud på et lavt niveau i juni og det meste af juli. Siden slutningen af juli 2020 er smittetilfældene med COVID-19 igen steget. I den anden bølge er antallet af konstaterede smittetilfælde nu højere end under første bølge (sandsynligvis som konsekvens af mange flere tests), men antallet af hospitalsindlagte og dødsfald imidlertid slet ikke er steget på samme måde som under den første bølge. Det er yngre mennesker, der rammes nu, og de bliver generelt ikke så syge af COVID-19.

Den sydlige region Andalusien er ikke så hårdt ramt af COVID-19 og ligger hele tiden klart under gennemsnittet for Spanien som helhed. Men fra og med uge 34, dvs. fra 17. august 2020, har smittetallet også for Andalusien ligget over den magiske grænse på 30.

I Andalusien var det i starten især Almeria ude mod øst samt Málaga, der bidrog til COVID-19-smittetallene. Nu er det de større byer, dvs. Sevilla, Cordoba og Granada.

I Málaga-provinsen har det i hele perioden især været den vestlige ende af Solkysten, omkring Marbella, der har bidraget til "festen".

Mijas kommune er ikke hårdt ramt af COVID-19. Der har kun været 6 dødsfald i alt relateret til COVID-19, det femte blev registreret 1. september og det sjette den 24. september. Det relative dødstal er nu 73 pr. 1 mio. indbyggere, højere end det i Norge og lidt over det halve af det i Danmark. Smittetallet går ned og op. Populationen er ikke stor her, så selv små ændringer påvirker smittetallet.

Mijas Pueblo, som befolkningsmæssigt er en meget lille del af Mijas Kommune, og som også ligger lidt geografisk adskilt oppe på bjergsiden, er et trygt sted at være, er det vores indtryk efter at have opholdt os dér hele juli. Alle de gamle mennesker tusser rundt, som de plejer, og der er heller ingen diskoteker eller andet decideret natteliv i Mijas Pueblo. Men ingen specifikke COVID-19-tal for Mijas Pueblo.

 

Kilder

Data for Spanien som helhed og for regionen Andalusien er hentet fra det spanske sundhedsministerium, Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Den relevante hjemmeside er:

Data for Málaga-provinsen og for kommunen Mijas kommer fra den andalusiske regionsregering, Junta de Andalucía. Hjemmesiderne er:

Der er en lille forskel i opgørelsestidspunktet for de to kilder. Andalusien opgør dagstallene tidligere på dagen end Sundhedsministeriet gør, så dagstallene er aldrig helt ens.

Tilføjelse 2020-09-23: De landsdækkende tal for hele Spanien kommer nu senere på dagen end i begyndelsen af den målte periode. Nu offentliggøres tallene ofte først hen på aftenen, efter kl. 18. Det betyder, at også dagstallene her på denne side først kan lægges på nettet ud på aftenen. Beklager.

Jeg mangler data for de 3 første uger for Mijas og Málaga. Her dannes tallene dagligt på hjemmesiden. Jeg fandt først denne side 18. september og har ikke fundet en måde at få dannet historiske data. Desværre.

NB: Der var en fejl i det spanske sundhedsministeriums tal torsdag den 24. september, så for denne dag er antal konstaterede smittetilfælde for hele regionen Andalusien taget fra Andalusiens egne tal. Alle de andre dage er tallet taget fra det spanske sundhedsministeriums opgørelse.

 

Forklaring til data om COVID-19

Der er tale om dagstal fra og med uge 31, dvs. 27. juli 2020, ca. det tidspunkt, hvor den anden bølge af COVID-19-udbrud startede i Spanien. Jeg har udvalgt de tal, jeg finder mest relevante for at følge udviklingen af coronapandemien i Spanien.

I tabellen er der 4 kolonner for hver af de 4 områder.

 1. Den første kolonne viser antallet af COVID-19-dødsfald siden pandemiens start i begyndelsen af 2020. Det tal bliver altså bare større og større.
 2. Den anden kolonne, "Pr. 1 mio.", viser det relative antal COVID-19-dødsfald pr. 1 mio. indbyggere siden pandemiens start. De tal er beregnet af mig.
 3. Den tredje kolonne, angivet som "Cases -7", viser antallet af bekræftede smittetilfælde de seneste 7 dage.
 4. Den fjerde kolonne viser det relative smittetal, dvs. antallet af smittetilfælde de seneste 7 dage pr. 100.000 indbyggere. Dette tal kalder Statens Serum Institut for "7-dages incidens". Dette tal er beregnet af mig for Mijas kommune og Málaga-provinsen, men videregivet som beregnet af det spanske Sundhedsministerium for regionen Andalusien og hele Spanien. Det er også Sundhedsministeriets tal, der bruges for de øvrige spanske regioner.

Tallene bliver kun opgjort på hverdage, så der er et spring efter hver weekend.

Det angivne smittetal er det væsentlige kriterium for den danske regering, når den fastlægger rejsevejledningen for et land. Er smittetallet over 30, kommer landet på den orange liste, hvor ikkenødvendige rejser frarådes. For igen at komme af den orange liste skal smittetallet for landet ned under 20.

PS: Danmark beregner smittetallet som et gennemsnit af de seneste 7 dages nysmittede, beregnet ud fra de seneste 14 dage. Præcis hvordan denne beregning foretages, ved jeg ikke, så jeg bruger det enklere tal, bare de bekræftede smittetilfælde de seneste 7 dag, som de beregner det i Spanien.

 

De 4 valgte områder i Spanien

Spanien er et stort land med over 47 mio. indbyggere og et areal 12 gange større end Danmarks. Derfor er også coronasituationen meget forskellig fra område til område.

Mijas Pueblo er en lille by med godt 3.600 indbyggere. Den ligger i Mijas Kommune, hvor der er over 82.000 indbyggere. Faste indbyggere, for man kan lægge 50 pct. til, når alle hoteller, feriehuse og ferielejligheder er fyldt op. Mijas Kommune er den mindste enhed, jeg har kunnet finde COVID-19-tal for.

Mijas ligger i provinsen Málaga med i alt ca. 1,6 mio. indbyggere, og Málaga-provinsen er igen en del af Andalusien, én af Spaniens 17 regionener (på spansk: comunidades autónomas). I Andalusien bor der knap 8½ mio. mennesker, ca. 1½ gange så mange som i Danmark.

 

Hvorfor?

Når vi beslutter ikke at rejse - eller fraråder rejser - til Spanien, påvirker det mange menneskers liv i Spanien.

Mange mennesker i Spanien lever af turisme, og endnu flere gør det i den ellers fattige, sydlige region, Andalusien. De lider, når vi ikke rejser til Solkysten og andre steder i Spanien. De er de virkelige tabere under coronakrisen.

Mange i Danmark overser, at Spanien er stort og forskelligt, også hvad angår corona. Mange i Danmark ser kun på det overordnede billede og overser, at et område som Mijas ikke afviger meget fra mange steder i Danmark, coronamæssigt.

Med denne webside håber jeg at kunne bidrage med mere faktuelle oplysninger om coronasituationen i og omkring Mijas, så den enkelte får bedre mulighed for at beslutte sig for at rejse til Mijas - eller lade være.